Forbudte bøger

Censur og bogforbud er vedholdende problematikker, der præger verden i dag

Gennem hele litteraturhistorien har vi set mange eksempler på bøger, der af forskellige årsager er blevet nægtet udgivelse, forbudt eller fjernet fra bibliotekernes og boghandlernes hylder. Dette kan skyldes politiske holdninger, seksuelle "afvigelser," samfundskritik eller usømmeligt sprogbrug. Det er ikke ualmindeligt, at bøger erklæres forbudte, når de berører emner som race, seksualitet, kritik af regeringer eller kirken.

I 2009 forsøgte det danske forsvar at forhindre udgivelsen af en bog om de danske soldater i Afghanistan, og i Kina bliver systemkritiske værker ofte ikke offentliggjort. Mange muslimske lande censurerer bøger, der skildrer sex, uafhængige kvinder eller pro-kristne synspunkter. I USA er der endda blevet forbudt bøger som tegneserien MAUS og værker som Frankenstein, Da Vinci Mysteriet og Fifty Shades of Grey, der alle har været på lister over forbudte bøger. Disse forbud kan ofte have den modsatte effekt, idet de skaber større interesse for de pågældende værker.

Selv i Danmark har vi set kontroverser omkring litteratur; Herman Bangs debutroman "Haabløse slægter" var så provokerende, at han nærmest endte i fængsel, men slap med en bøde, mens alle bøgerne blev beslaglagt. Originalversionen blev kun tilgængelig igen mange år senere.

Censur er altså ikke kun et fænomen fra fortiden eller i fjerne lande; det er en aktuel problemstilling, der finder sted over hele kloden i dag. Det er ikke en selvfølge at have adgang til at læse al slags litteratur.

Vi har derfor samlet en liste over forbudte bøger, der belyser denne udbredte censur, så du kan få indblik i, hvilke værker der bliver lukket inde, og hvorfor det er vigtigt at kæmpe for ytringsfrihed.