Kan musik virkelig gøre os raske?
Musikkens kraft: Din nye bedste ven i mental og fysisk træning
Vi har set det ofte på TV. Herrelandsholdene i håndbold og fodbold ankommer i bus til den arena, de skal spille bold i. Langt de fleste af dem har hovedtelefoner på. De lytter hver især til den musik, som med stor sandsynlighed styrker dem mentalt op til den kamp, de skal spille kort efter. Pjat, vil du måske tænke, men nej, det er velkendt at musik har en gavnlig effekt på de fleste i forbindelse med mental træning. Og her taler vi ikke om, at de alle lytter til meditationsmusik, for det er individuelt, hvad der virker for den enkelte. En lytter til heavy, en anden til pop, en tredje til klassisk musik.
Musik er en nærmest lovlig form for doping, da den ikke kun er til glæde for ørerne og hjernen, og dermed vores følelser, men faktisk forplanter den sig i kroppen og dermed er den medvirkende til at behandle fysiske lidelser og kan styrke vores immunforsvar. Eksempelvis har man i Danmark forsket i, at få patienter med lungesygdommen kol til at arbejde med deres vejrtrækning via sang. Her har de første studier vist, at sang kan være med til at bedre symptomerne på kol og dermed give patienterne bedre livskvalitet. Vi har også set, hvordan musik har en gavnlig virkning på demente, der liver op og via musikken får fremkaldt erindringer, der skaber glæde hos den demensramte. Musik opfattes et sted i hjernen, som demens kun påvirker i ringe grad og derfor kan den opleves, selv når sproget er forsvundet. Og så er musik også en vigtig katalysator i bekæmpelse af stress og effektiv, når du skal restituere.
Så husk, når du som så mange andre med nytårsforsætter, vil leve et sundere og bedre liv, kan få hjælp fra musikken. Lyt til musik, når du dyrker din nye sunde livsstil, og det uanset om du skal træne, tabe dig, smertebehandle, sove bedre eller restituere. Ha’ musikken med dig:)
Vil du vide mere om musikkens gavnlige effekt, kan du dykke ned i nogle af de bøger, biblioteket har om emnet. God fornøjelse.