Thomas’ sommeranbefalinger

Storbyferie i Paris med den keltiske ånd

Hvor/hvordan holder du ferie i år?

Planen er at tage en storbyferie i Paris. Her skal der besøges museer, og historiske steder. 

Derudover vil jeg forsøge at opsøge musiske oplevelser på spillestedet Cabaret Sauvage, der er centrum for verdensmusikscenen i Paris.
 

Hvad er vigtigst for dig i din ferie? 

Jeg er kulturmenneske helt ind i benet, og det er vigtigt for mig, at jeg har muligheden for at fordybe mig i en kultur. Derfor drages jeg mod byer med historie og gode museer. 

Som uddannet historiker, er det bedste jeg ved at finde et sted der emmer af historie, og hvor jeg kan fordybe mig. Jeg er rigtig glad for storbyferier, da de tillader mig at få en by, og en kultur, helt ind under huden. At leve som en italiener eller pariser, for en uges tid, tiltaler mig meget.
 

Hvad skal/vil du læse og hvorfor?

Den første jeg har valgt, er skår, af Brett Easton Ellis, som også skrev American Psycho. 

Bogen foregår i 1981, hvor den 17-årige Brett går på eliteskolen Buckley i Los Angeles. Han er en del af en gruppe af overklasse venner, som bruger tiden på at feste og tage stoffer. Samtidig terroriserer seriemorderen ”The Trawler” Los Angeles. 

Bogen er delvist selvbiografisk, i det Brett selv gik på skolen Buckley i LA i samme periode, samtidig med at den er en spændingsroman, er den også et portræt af den dekadence der kendetegnede 80’erne LA, og en identitetsroman, om unge mennesker der søger meningen, i et postmoderne samfund, hvor meningen med livet ikke skal findes, men skabes. 

Efter Zetland anbefalede bogen i foråret sidste år, ville jeg have haft læst bogen i løbet af sommeren. Eksemplaret jeg fik, havde dog en fejl, hvorfor jeg aldrig fik læst bogen. Så nu skal det være!. 

Den næste er bogen ”Den keltiske ånd” Af historikeren Michael Böss. 

Kelterne var det folk der boede på de britiske øer, og de siges ofte at have en særlig ånd over sig. Dette udspringer af, at Irland i 5-600-tallet ikke havde en udpræget bykultur som den der fandtes på det europæiske kontinentet. Derfor udviklede de irske klostre sig til at være friere, og mere egenrådige. 

Jeg stødte ind i bogen til årets historiske dage, og blev fascineret af historien om, hvordan de gamle keltere blandede deres egen kultur, med den nye kristne kultur der kom ind fra fastlandet.

Den sidste er maleriets forbandelse. En historie om jagten på ejerne, af et maleri malet af Jens Juel. 
Maleriet forestiller bogholderen Christophe Battier fra østasiatisk kompagni, som dog senere bliver fanget i en korruptionssag.

Herefter bevæger maleriet, og historien sig igennem tiden, og trækker at spor af konkurser og sygdom efter sig. 

Jeg har valgt bogen, fordi historien, fortællingen, er meget tiltalende, og fordi det giver en sjov vinkel på det at arbejde med historiske kilder. Bogen er en meget anderledes måde at formidle historie på, og det gør kun bogen bedre.